صفحه شخصی حسین خراسانی   
 
نام و نام خانوادگی: حسین خراسانی
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی عمران
تاریخ عضویت:  1392/08/24
 روزنوشت ها    
 

 تغییر ساختار سازمان نظام مهندسی ضروری است بخش شهرسازی

3

تغییر ساختار سازمان نظام مهندسی ضروری است

اولین نشست تخصصی جامعه راهبر مهندسان ساختمان با حضور تنی چند از اصحاب حوزه ساخت و ساز و نظام مهندسی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار «صما» این نشست با موضوع ساختار سازمان های نظام مهندسی ساختمان برگزار شد که حیدر جهانبخش، محمدرضا نجفی ساروکلایی، حسن قربانخانی، مهدی روانشادنیا، حامد خانجانی و محمد حسین مسعودی از سخنرانان حاضر در این جلسه بودند.

عضو هیئت مدیره نظام مهندسی استان تهران به عدم انعطاف پذیری سازمان نظام مهندسی اشاره کرد و گفت: امروزه بیش از هر زمان دیگر نیاز به بازنگری قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان حس می شود. چرا که با گذشت زمان نیازها، نیز متفاوت شده است.

ساختار نظام مهندسی هرمی است

حیدر جهانبخش در اولین نشست تخصصی ساختار سازمان های نظام مهندسی ساختمان یادآور شد: باید در ابتدا به این نکته توجه کنیم که آیا سازمان نظام مهندسی ساختمان یک سازمان مردم نهاد است؟ و همچنین شورای مرکزی اگر قرار است به سازمان نظام مهندسی استان ها کمک کند، باید در ابتدا سازمان نظام مهندسی استان ها را به سمت مردم نهاد بودن سوق دهد.

وی ادامه داد: سازمان نظام مهندسی ساختمان استان ها از یک ساختار هرمی برخوردار هستند.

جهانبخش در خصوص ساختار سازمان های نظام مهندسی ساختمان گفت: متاسفانه در حال حاضر قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان با قوانین دیگر دارای موازی کارهای متعددی است، به گونه ای که بسیاری از استان ها در اجرای قانون با مشکل مواجه هستند.

وی ادامه داد: متاسفانه امروزه مباحث 22 گانه مقررات ملی ساختمان به فراموشی سپرده شده است و تنها در برخی از موارد از مبحث دوم مقررات ملی ساختمان سخن به میان می آید.

عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران به تفاوت ساختاری سازمان متبوعش با دیگر سازمان ها اشاره کرد و گفت: سازمان های دیگر از ساختار سازمانی و وظایف سازمانی برخوردار هستند؛ این در حالی است که سازمان نظام مهندسی ساختمان علاوه بر ساختار سازمانی از ساختار قانونی نیز بهره مند است و این خود یک پارادوکسی را ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: مجمع عمومی، هیئت مدیره، بازرس و شورای انتظامی در ساختار سازمان نظام مهندسی از یک ساختار قانونی بهره مند هستند که امروزه تمامی موارد مذکور دچار چالش های جدی هستند.

جهانبخش در خصوص ساختار هرمی سازمان و مشکلات آن گفت: متاسفانه امروزه مجمع عمومی در راس هرم سازمان قرار دارد که خود نیز مشکلاتی را به دنبال داشته است.

وی در ادامه یادآور شد: باید متذکر شد که بهتر است در راس هرم گروه ها و کمیسیون های تخصصی قرار بگیرد، چرا که گروه ها و کمیسیون های تخصصی جزو وظایف قانونی به حساب می آیند.

عضو هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه یکی از مشکلاتی که امروزه گریبانگیر سازمان نظام مهندسی استان ها شده است، ناشی از عدم آشنایی کامل اعضا نسبت به مفاهیم قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان است که خود منجر به ناکارآمدی این سازمان شده است.

وی گفت: قانون مهم ترین پشتوانه این سازمان مردم نهاد است، اما متاسفانه عدم انعطاف پذیری در قانون موجود خود برای مسئولان این سازمان مشکلاتی را به همراه داشته است.

مفاد قانون نظام مهندسی در تضاد یکدیگرند

عضو تیم کنترل مضاعف نوسازی بافت فرسوده سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران با اشاره به استراتژی تدوین در خصوص تغییر ساختار اداری سازمانی نظام مهندسی گفت: باید توجه داشت که امروزه در اجرای یک استراتژی به دقت تدوین شده، برای سازمان نظام مهندسی یک نیاز محسوب می شود.

سیامک الهی فر با اعلام این مطلب اذعان داشت: اگر ساختار و استراتژی هماهنگ نباشند، حاصل آن ناکارآیی و کوشش‌های پراکنده خواهد بود. امروزه سازمان نظام مهندسی ساختمان درکشور ساختار پیچیده‌ای دارد که نمی‌توان آن را با هیچ یک از ساختارهای تعریف شده و استاندارد جهانی، مطابقت داد.

وی در ادامه افزود: قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان اولین تجربه ساختار‌سازی در حرفه مهندسی کشور بوده است. لیکن شرایط امروز ساخت و ساز کشور با سال 1374 یعنی زمانیکه این قانون به تصویب رسید بسیار متفاوت است.

عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران به خط مشی 17 گانه اجلاس هفدهم شورای مرکزی اشاره کرد و گفت: با مروری بر سرفصل‌های مطرح شده در خط‌مشی‌کاری و راهبردهای عملی هفده‌گانه مصوب سازمان نظام مهندسی ساختمان می‌توان گفت که مهمترین چشم‌انداز و هدف برای سازمان‌ نظام مهندسی ساختمان "ارتقای کیفیت ساخت و ساز" در کشوراست.

الهی فر در پایان خاطر نشان کرد: باید توجه داشت که مفاد قانون نظام مهندسی ساختمان در تعارض با یکدیگر است و ساختار نظام مهندسی ساختمان بر خلاف ماده 3، کاملا دولت‌مدار بوده و سایه وزارت راه وشهرسازی در اغلب مفاد کلیدی این قانون به چشم می‌خورد و این امر باعث گردیده تا ارزش و توان فنی و اجرایی سازمان نظام مهندسی ساختمان تا حد زیادی تقلیل یافته و به یک سازمان کاملاً وابسته و منفعل تبدیل شده است.

حفظ منافع شخصی مانع تحقق اهداف سازمان شد

یکی دیگر از سخنرانان این نشست با اشاره وضعیت موجود ساختار سازمان های نظام مهندسی ساختمان استان ها گفت: اگر ساختار هیئت مدیره ها تغییر نیابد، ادامه این روند بر پیکره سازمان لطمات جبران ناپذیری را وارد خواهد کرد.

محمد رضا نجفی ساروکلایی با اعلام این مطلب اذعان داشت: متاسفانه امروزه، مردم وارد ساختمان هایی می شوند که از کیفیت لازم برخوردار نیست.

وی در ادامه به حفظ منافع شخصی برخی افراد در سازمان نظام مهندسی ساختمان اشاره کرد و گفت: متاسفانه امروزه حفظ منافع شخصی برخی از افراد مانع رسیدن سازمان به اهداف اصلی خود شده است.

وی به ساختار سازمان متبوعش اشاره کرد و اظهار داشت: اگر ما دارای نظام هستیم می بایست تمام ساختار نظام مهندسی استان ها با هم یکسان باشد و همچنین متاسفانه امروزه وظایف در این سازمان به درستی تبیین نشده است.

نجفی ادامه داد: سازمان نظام مهندسی ساختمان دارای نقشه راه نیست؛ به گونه ای که این سازمان را دچار سردرگمی کرده است و به یک ناهنجاری تبدیل شده است.

این عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران به عدم وجود مدیریت شیشه ای اشاره کرد و گفت: متاسفانه امروزه این سازمان با تغییر و تحولات روز دنیا همگام نیست و به دلیل عدم وجود نقشه راه نمی توان عملکرد هیئت مدیره دوره های قبل را مورد ارزیابی قرار داد و به عبارت دیگر امروزه در سازمان نظام مهندسی ساختمان استان ها مدیریت استراتژیک وجود ندارد.

وی در خصوص روابط سازمانی عنوان کرد: روابط سازمانی در نظام مهندسی ساختمان استان ها مشخص نیست و سازمان شاهد بروز سونامی است، به گونه ای که دیگر اخلاق حرفه ای در این سازمان از میان رفته است.

نجفی در پایان خاطر نشان کرد: عدم آموزش نیروهای انسانی و همچنین آموزش مهندسان برای اخلاق حرفه ای امروزه این سازمان را با یک چالش مواجه کرده است که امید می رود با برنامه ریزی های مدون در این خصوص چالش های پیش رو مرتفع شود.

مجامع عمومی کارآیی خود را از دست داده است

در ادامه جلسه حسن قربانخانی، عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان تهران با اشاره به نظام مهندسی و چالش های پیش رو گفت: باید دید که تربیت مهندسان در رشته های مختلف تا چه اندازه با نیاز کشور تناسب داشته است و آیا بعد از گذشت 19 سال به اهداف تعریف شده دست یافته ایم.

به گفته این مسئول سازمانی مجامع عمومی کارآیی خود را از دست داده است و باید کمیته بحران در سازمان نظام مهندسی تشکیل شود.

همچنین مهدی روانشادنیا، استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در رابطه با جایگاه ساختمان سازی سبز در نظام های فنی ساختمان دنیا به ایراد سخنرانی پرداخت.

حامد خانجانی در این جلسه موضوع امکان سنجی ادغام ضوابط ساخت و ساز شهری با نظام فنی و اجرایی کشور را مورد بررسی قرار داد و گفت: تعدد نظامات فنی و اجرایی در کشور نابسامانی هایی را ایجاد کرده که باید تحت یک متولی واحد قرار بگیرد.

عضو جامعه مشاوران راهبر مهندسان ساختمان در پایان با اشاره به برنامه های آتی راهبر مهندسان ساختمان گفت: معتقد هستیم که خود راهبر باید دارای ساختار مناسب باشد و این تشکل را یک تشکل فرارشته ای می دانیم.

موضوع نشست آتی: نوسازی بافت های فرسوده

محمد حسین مسعودی در ادامه این نشست تصریح کرد: این تشکل به طور رسمی از دو ماه پیش کار خود را آغاز کرده است و باید متذکر شد که این یک تشکل فرارشته ای و فرا استانی است.

وی در خصوص نشست آتی «راهبر مهندسان ساختمان» اظهار داشت: نشست بعدی این «راهبر مهندسان ساختمان» در خصوص نوسازی بافت های فرسوده خواهد بود. با توجه به نیاز جامعه به این امر، امید داریم تا چالش های پیش روی این امر در نشست بعدی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم.

مسعودی ادامه داد: باید توجه داشت که برای نوسازی بافت های فرسوده نیز می بایست در ابتدای ساختار سازمان های نظام مهندسی مورد بررسی قرار بگیرد. به گونه ای که به یک ساختمان امن و سبز دست یابیم.

وی به آشفتگی در بافت های فرسوده اشاره کرد و گفت: نوسازی بافت های فرسوده نیازمند یک نگاه ملی است، چرا که متاسفانه امروزه تمامی استان ها با آن درگیر هستند و با توجه به زلزله خیز بودن کشور نیاز نوسازی بافت های فرسوده بیش از هر زمان دیگر احساس می شود.

منبع: samair

دوشنبه 3 شهریور 1393 ساعت 09:00  
 نظرات